top of page
logo-03.png

Mijn filosofie

Mijn filosofie

Het leven wordt steeds drukker. Meer verwachtingen. Meer prikkels. Meer wensen. Meer sociale activiteiten. Meer druk van buitenaf. Je moet van alles en door de snelheid waarmee dit alles gaat, is er zelden tijd om jezelf af te vragen wat jij eigenlijk wilt. Wat jij voelt? Waar jij gelukkig van wordt? Of je bezig bent met dat wat jij graag doet? Of dat je alleen maar heel hard door jouw leven aan het mee rennen bent.

Vaak ben je je er niet eens van bewust dat je zo hard aan het rennen bent. Totdat jouw lichaam je opeens een seintje geeft. Een beetje last van je rug. Hartkloppingen. Hoge bloeddruk. Maagklachten. Hinderlijk, maar na een doktersbezoekje, wat medicatie en een dagje thuis kan je weer verder. Tot je uiteindelijk een keer echt onderuit gaat of niet te negeren klachten krijgt. Of dat je de pech hebt dat je lichamelijk of geestelijk ziek wordt. Dat is vaak het moment dat je gedwongen wordt om stil te staan bij de situatie waar je nu inzit. Wat gaat er wel en niet goed? Kan je iets aanpassen?

En vaak kom je erachter dat je, tijdens het rennen door je leven, jezelf steeds iets meer bent kwijtgeraakt. Dat betekent niet perse dat je niet gelukkig was of bent. Maar vaak wel dat je meer van jezelf hebt gevraagd dan goed voor jou is. Dat je je grenzen niet helemaal meer helder hebt en dat het goed kan zijn om terug te gaan naar jouw essentie. Naar wie jij echt bent. Waar word jij nou gelukkig van? Wat kan jij veranderen om de situatie voor jezelf beter en gezonder te maken?

Ik spreek zelf uit ervaring als ik zeg dat je lichaam het beste met jou voor heeft en je vaak al vroegtijdig waarschuwt. Ik heb zelf meer dan genoeg meegemaakt en met de beste intenties manieren gevonden om sterkt te blijven en door te gaan. Met de tijd heb ook ik alle signalen van mijn lichaam genegeerd. Dit heeft uiteindelijk geleid tot tinnitus. In de medische wereld wordt dit aangeduid met het vriendelijke woord: oorsuizen. Persoonlijk vind ik ‘gillend alarm in oor’ of ‘oorsirene’ beter passend. Dit heeft mijn leven echt even stilgelegd. Ik moest letterlijk luisteren naar mijzelf. Dat luisteren naar mijzelf verliep niet zo makkelijk als dat ene zinnetje suggereert. Je doorloopt hierbij meestal een aantal fases. Beginnend met verzet, weerstand en paniek naar wanhopig zoeken naar snelle oplossingen, tot een soort van berusting in de situatie en leren leven met het ongemak. Je gaat beseffen dat het tijd gaat kosten. Dat je dingen in je leven moet gaan veranderen. Dat je grenzen hebt. En uiteindelijk, klinkt vaak onvoorstelbaar, wordt de klacht een soort ‘vriend’, die jou helpt om goed voor jezelf te zorgen.

Als holistisch therapeut kan ik jou helpen om je essentie weer te vinden. Welke patronen en overlevingsmechanismen heb jij gedurende dit leven opgebouwd? Welke lichamelijke klachten heb je en wat zeggen die jou? Wat wil jouw lichaam jou zeggen? Hoe ga je om met jouw nieuwe situatie?

Het meest ideale is om niet te wachten tot jouw klachten zo ernstig zijn dat je gedwongen wordt om het aan te pakken. Dus stel dat je nu al verschillende terugkomende klachten hebt, dan is het nu een goed moment om die serieus te nemen. Ik help je ook hier graag bij.

Voor veel mensen is gelukkig zijn het ultieme streven. Maar veelal wordt geluk afgemeten aan wat je doet qua werk, wat je bezit, hoeveel geld je hebt, hoeveel vrienden je hebt en ga zo maar door. En wie ooit ziek is geweest of wellicht nu ziek is, weet dat je prioriteiten dan flink gehusseld worden. Gezondheid is heel belangrijk. Zowel lichamelijk als psychisch. Dat het essentieel is dat je jezelf goed kent en dat je jezelf mag accepteren zoals je bent. Je hoeft niet meer of minder te zijn. Het is precies goed zo.

 

En dat bewustzijn is een stap dieper dan enkel even snel de klacht oplossen, die jou ervan weerhoudt te leven zoals iedereen. Dat bewustzijn is de basis voor innerlijke balans. Jouw InnerBalans.

klachten
bottom of page