top of page
logo-03.png

Mijn filosofie

Mijn filosofie

Het leven wordt steeds drukker. Meer eisen. Meer afleiding. Meer verlangens. Meer sociale verplichtingen. Meer druk van buitenaf. Je wordt meegesleept in deze sneltrein, zonder de kans om te reflecteren over je eigen verlangens. Wat je voelt? Waar je echt gelukkig van wordt? Of je überhaupt nog bezig bent met wat je werkelijk wilt, of dat je gewoon meeholt in de hectiek van het leven.

Vaak merk je niet eens dat je zo snel gaat, totdat je lichaam je plotseling een signaal geeft. Een zeurderige rugpijn. Hartkloppingen. Hoge bloeddruk. Maagklachten. Irritant, maar na een bezoek aan de dokter, wat medicatie en een dagje rust kun je weer verder. Tot het moment waarop je echt instort of niet meer om je klachten heen kunt. Of je hebt pech en wordt fysiek of mentaal ziek. Dat is vaak het kritieke moment waarop je gedwongen wordt om stil te staan bij je situatie. Wat gaat er goed en wat niet? Kun je iets veranderen?

In veel gevallen besef je dan dat je, terwijl je zo druk bezig was met het leven, steeds meer van jezelf hebt verloren. Dit betekent niet per se dat je niet gelukkig was of bent. Maar vaak wel dat je te veel van jezelf hebt geëist. Dat je grenzen vervaagd zijn en het tijd is om terug te keren naar je kern. Naar wie je werkelijk bent. Wat maakt jou echt gelukkig? Wat kun je veranderen om je situatie gezonder en beter te maken?

Ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg dat je lichaam het beste met je voor heeft en vaak al vroeg signalen geeft. Ik heb genoeg meegemaakt en met goede bedoelingen manieren gevonden om door te gaan. Maar uiteindelijk heb ik de signalen van mijn lichaam genegeerd. Dit heeft geleid tot tinnitus, oftewel oorsuizen. Persoonlijk vind ik 'gillend alarm in mijn oor' een passender beschrijving. Dit heeft mijn leven tijdelijk stilgezet. Ik moest echt naar mezelf luisteren. Het luisteren verliep echter niet zo gemakkelijk als dat klinkt. Vaak doorloop je verschillende fases, beginnend met weerstand en paniek, tot wanhopig zoeken naar snelle oplossingen, en uiteindelijk een soort acceptatie van de situatie en het leren omgaan met het ongemak. Je realiseert je dat verandering tijd kost, dat je dingen moet aanpassen en dat je grenzen hebt. En uiteindelijk, bijna onvoorstelbaar, kan de aandoening een soort 'vriend' worden die je helpt goed voor jezelf te zorgen.

Als holistisch therapeut kan ik je helpen om weer in contact te komen met je essentie. Welke patronen en overlevingsmechanismen heb je in de loop van je leven ontwikkeld? Wat vertellen je lichamelijke klachten je? Wat wil je lichaam je duidelijk maken? Hoe kun je omgaan met je nieuwe situatie?

Het is het beste om niet te wachten tot je klachten zo ernstig zijn dat je gedwongen wordt om actie te ondernemen. Dus als je al last hebt van terugkerende klachten, is dit het juiste moment om ze serieus te nemen. Ik sta graag klaar om je hierbij te ondersteunen.

Voor velen is geluk het ultieme doel. Maar vaak wordt geluk afgemeten aan je werk, bezittingen, financiën, vrienden, enzovoort. Iedereen die ooit ziek is geweest, of misschien nu ziek is, weet dat je prioriteiten dan drastisch veranderen. Gezondheid is van het grootste belang, zowel lichamelijk als mentaal. Het is essentieel om jezelf te begrijpen en te accepteren zoals je bent. Je hoeft niets meer of minder te zijn dan je bent. Precies zoals je bent, is goed genoeg.

Dit bewustzijn gaat dieper dan simpelweg je klachten oplossen om weer mee te draaien met de rest van de wereld. Het vormt de basis voor innerlijke balans. Jouw InnerBalans.

klachten
bottom of page